Speulder- en Sprielderbos

Het Speulder- en Sprielderbos is een aaneengesloten bosgebied in het noordwesten van de Veluwe. Misschien wel één van de mooiste bossen van Nederland. Het Speulderbos bij Garderen is een beetje een magisch bos. Magisch mooi in ieder geval. De bijnaam van het Speulderbos, is het bos van de dansende bomen. Dit heeft het Speulderbos te danken aan zijn kromme en scheve bomen die lijken te dansen. De mooie rechte bomen werden gekapt voor de houtindustrie en zo ontstond het magische Speulderbos. Prachtig als in de herfst de zon laag staat en door de bomen schijnt. 

Speulderbos

Bungalowpark Kastelenhof

Ik verbleef met mijn zussen bij Bungalowpark Kastelenhof. Meer over ons verblijf bij Bungalowpark Kastelenhof vind je hier.
Vanaf Bungalowpark Kastelenhof wandel je zo het Speulderbos in. Kom je met de auto? Ten noorden van Garderen vind je het startpunt van wandelroute de Duintjes. Een kleine parkeerplaats vind je aan de de Garderenseweg. Een paar meter van het startpunt is er ook een bushalte.
Wandelroute de Duintjes is een mooie, gevarieerde wandeling door het bos en over duinen van ongeveer 6 kilometer lang

Speulderbos
Speulderbos

Wandelroute de Duintjes

Niet alleen één van de mooiste bossen van Nederland, maar ook één van de oudste bossen van Nederland. Ik verbaasde mij hoe rustig het was, een soort serene rust. We volgenden de rode route paaltjes. De route is onverhard en gaat over kronkelende paadjes over de duinen. Af en toe nog best een pittig klimmetje. Op sommige stukken van de route kwamen we loslopende honden tegen, iets om rekening mee te houden. Wij zijn honden gewend en schrikken niet snel van een enthousiaste hond die vrolijk op je komt afgerend. Kom je met je eigen hond, op de meeste stukken van de route mag de hond loslopen.

De wandeling gaat van een open lichtgroen bos, met kromme bomen, naar een donker naaldbos. Op omgevallen bomen zag je prachtige paddestoelen of zwammen. Als je geluk hebt kan je zwijnen, herten en ander wild spotten. Helaas hebben wij die niet gezien. Wel hoorden we heel veel vogels.

Speulderbos

Omleiding

Van zo’n wandeling krijg je best trek en namen we een kleine omleiding richting Garderen. Ik had gelezen dat je voor het lekkerste ijs op de Veluwe bij ijssalon IJstijd moet zijn. Met een vestiging in Garderen was de verleiding te groot om de ijssalon over te slaan. De omleiding was het allemaal waard, wat een heerlijk ijs is. Ambachtelijk ijs met klassieke smaken als vanille, chocolade en aardbei, maar ook After Eight, Griekse Yoghurt Mango, Stroopwafel, Oreo, Snickers, Limoncello of uhm ja, gingen we voor 2 of 3 bolletjes. Keuzestress! We zijn met z’n drieën dus ieder drie verschillende smaken, zo konden we in ieder geval 9 verschillende smaken proeven.

IJstijd Garderen
IJstijd Garderen
IJstijd Garderen

Wandeltip

Speulderbos

Wandelroute de Duintjes is een uitdagende, gevarieerde wandeling. Met heel veel prachtige plekken voor (Instagram) foto’s. Combineer deze toffe wandeltip met een ijsje van IJstijd in Garderen.

Wij verbleven het weekend bij Bungalowpark Kastelenhof, maar kijk hier voor bijzondere overnachtingen op de Veluwe. Liever een knus huisje in de natuur kijk dan hier.

Heb je liever de luxe van een hotel dan is Boutique Hotel Beekhuizen echt een aanrader. Gelegen in het bos, aan de rand van de Veluwe. Een kleinschalig hotel, met 21, unieke en luxe, suites. 

ReizenReizen
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x