Tien keer doen in Bologna

La grassa, La rossa, La turrita. De vette, de rode en de stad van de torens, dit zijn bijnamen van Bologna. Vanwege het heerlijke eten, karakteristieke rode daken en de vele torens.
Prachtige pleinen. Mooie arcades en heerlijke restaurants. Groot genoeg om het in een paar dagen te ontdekken én niet zo toeristisch en druk als Florence, Milaan of Rome. 
Bij ons paste Bologna in onze roadtrip, maar Bologna is echt een toffe bestemming voor een citytrip. Er vertrekken directe vluchten naar Bologna vanaf Amsterdam en Eindhoven 

Quadrilatero Bologna

Ik heb een top 10 must see van Bologna gemaakt. Ben je benieuwd naar ons avontuur, kijk dan hier

Piazza Maggiore

Piazza Maggiore

Is het centrale plein van Bologna. Aan het centrale plein van Maggiore liggen een aantal
middeleeuwse gebouwen.
Het Palazzo del Podestà is het oudste gebouw uit 1200 en heeft de grootste klok van Bologna. Tegenover Palazzo del Podestà staat de basilica di San Petronio. Een rooms-katholieke kerk gebouwd in gotische stijl.
De kerk zou groter worden dan de Sint-Pieter in Rome, en daar waren ze in Rome niet blij mee. De verdere bouw van de kerk werd stopgezet. Het is nu de op 5 na grootste kerk in de wereld.
Aan de gevel kan je zien dat de bouw gestopt is. De onderste helft is van marmer en gotisch gebouwd en het bovenste gedeelte zijn rood bruine bakstenen.
In de zomer kan je op Piazza Maggiore kijken naar Italiaanse klassieke films tijdens de
openlucht bioscoop.

Piazza del Nettuno

Naast Piazza Maggiore ligt Piazza del Nettuno met de prachtige fontein van Neptunus en zijn
zeemeerminnen. De zeemeerminnen beelden 4 rivieren uit, de Amazone, de Donau, de Ganges en de Nijl.
Soms zie je studenten 2 keer om de fontein lopen. Het zou geluk brengen met het examen als ze tegen de klok in om de fontein lopen.

Piazza del Nettuno

Quadrilatero

Tagliere. BtheTravelSurfer

Een bijnaam van Bologna is La Grassa, de Vette.
De buik van Italië. De wijk Quadrilatero is het culinaire hart van Bologna. Hier proef en ruik je de vele lokale specialiteiten uit de regio Emilia-Romagna.
Parma heeft z’n ham, maar Bologna de Mortadella. Vaak wordt deze worst geserveerd op een tagliere, een plankje met diverse vleeswaren en kaas.
Tagliatelle al Ragù is de pasta Bolognese. Niet met spaghetti, maar met tagliatelle. Ragù is de Italiaanse naam van de
bolognesesaus.
Delicatessenwinkel Tamburini mag je niet missen. Heerlijke vleeswaren, kazen en diverse pasta’s kan je er kopen of je kan plaatsnemen in het restaurant.

Via Piella. BtheTravelSurfer

Finestrella di Via Piella

500 jaar geleden was Bologna een stad met verschillende grachten en kanalen. Door
bombardementen en droogleggingen is daar helaas nog maar weinig van te zien. Aan de Via Piella, in een rode muur is een luikje, een venster. Deze Finistrella kun je openen en heb je zicht op de oude gracht Canale delle  Moline.
Bij het stenen bruggetje, aan de andere kant van de straat, is het waarschijnlijk minder druk en heb je ook een prachtig uitzicht over de gracht die verborgen ligt tussen de karakteristiek gekleurde woningen van Bologna

Bologna stond bekend om z’n vele torens. Vandaar ook de bijnaam La Turrita, stad van de torens.
Ongeveer 180 torens stonden er op z’n hoogtepunt. Rijke families bouwden deze torens voor bescherming en aanzien. Er zijn nog maar 20 torens over.
De 2 torens, Torre degli Asinelli en Torre Garisenda zijn de bekendste. Deze 2 staan vlak naast elkaar op Piazza di Porta Ravegnana.
Torre degli Asinelli kun je beklimmen. Na zo’n 500 treden kun je genieten van het prachtige uitzicht
van de rode daken van Bologna.
Wil je een keer overnachten in een toren? Dat kan in Torre Prendiparte. Nog heel even wachten, want ze zijn aan het verbouwen.

Bologna Asinella en Garisenda

Archiginassio

Archiginassio Bologna universiteit

La Dotta is een andere bijnaam van Bologna, de geleerde. Bologna heeft de oudste universiteit van Europa.
Het Archiginassio diende als centrale plek waar verschillende studies, zoals rechten of filosofie werden gegeven. De medische faculteit kan je bezoeken en het daarbij behorende Teatro Anatomico, anatomisch theater.
Het paleis Archiginassio dateert uit 1562 en is nu een bibliotheek en museum.
Het Archiginassio is een prachtig gebouw met arcades die beschilderd zijn met wapenschilden. Uitmuntende studenten of professoren kregen hun eigen afdruk op de muren.
Als je door de poort loopt en op de binnenplaats staat, lijkt je alsof je terug gaat in de tijd. De arcades, de gangen, de poorten, het ademt historie. 

Bologna heeft ongeveer 40 km aan prachtige antieke arcades. De portici, de arcades, beschermen je tegen de regen in de winter en de felle zon in de zomer. De langste van Bologna en van de wereld is de Portica di San Luca. 4 kilometer en 666 bogen brengen je naar de kerk Madonna di San Luca.
Aan de via Farini kan je in de vloer van de arcade fossielen ontdekken.

Portici arcades Bologna
Piazza Santo Stefano Bologna

Piazza Santo Stefano

Een van de mooiste pleinen van Bologna is de Piazza Santo Stefano. Een plein met de prachtige
basiliek van Santo Stefano. Verkoeling vind je onder de arcades van Palazzo Bolignini.
Piazza Santo Stefano is een echte Italiaanse ontmoetingsplein. In de Corte Isolani vind je diverse
winkeltje en restaurants. Bij Pasticceria Caffetaria Santo Stefano haal je een lekkere cappuccino
met een cornetto, de Italiaanse croissant.

De openbare bibliotheek van Bologna ligt aan Piazzo del Nettuno. Bij binnenkomst kom je in de grote open hal met een prachtig glazen plafond en vloer. Onder de glazen vloer kan je de oude resten van de stad zien.
Wij gingen op speurtocht naar Nederlandse boeken en wij vonden Doornroosje.

Bologna Salaborsa bibliotheek

IJsuniversiteit Carpigiani

Gelato museum Bologna

Niet alleen de oudste universiteit, maar ook een IJsuniversiteit. Gelato University Carpigiani bevindt zich net buiten Bologna. IJs maken nemen ze heel serieus in Italië. Je kan hier
verschillende lessen volgen, van beginners tot gevorderden. Les krijg je van verschillende Gelato Maestro’s.
Als bezoeker van het Gelato museum kan je verschillende workshops boeken. Een workshop ijs maken voor gezinnen of zelfs een masterclass.
Een bezoek aan het Gelato museum is een verassende en een verfrissende ontdekking van de stad Bologna.

 

Bologna is een te gekke stad om te ontdekken. En dan heb ik nog niet eens verteld dat echte autofans ook in Bologna terecht kunnen. De ferarri fabriek, Maranello. Of het Lamborghini Museum zijn ok korte rij afstand van Bologna.
Heerlijk met z’n tweeën of met het hele gezin. De stad heeft voor een ieder wat te bieden. 
Geniet van La Dolce Vita in Bologna

0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x